Синдикати, работодатели и правителство и днес не се разбраха по какъв начин ще се изплащат болничните и как ще се изчистват натрупаните отпуски.

След заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество все пак стана ясно, че е постигнато принципно съгласие, натрупаните досега отпуски да се ползват до края на 2011 година.

Според синдикатите обаче през този период трябва да се промени режимът за излизане в отпуск и служителят да може едностранно да уведомява работодателя, че излиза в отпуск. Няма окончателно решение и за изплащането на болничните. Този път работодатели и правителство накланят везните в полза на предложението – първите три дни да се покриват от работодателя, но вместо по 80% да се плаща по 50 на сто от брутното възнаграждение на служителя.

Синдикатите са категорично против и настояват да се запази сегашният режим за плащане на болничните, но да се засили контролът върху издаването им. Окончателното решение се очаква следващата седмица, когато отново ще бъде настрочено заседание на тристранния съвет.