Таванът на новоотпуснатите пенсии ще падне от 2014 година. 

„Това е стимулът за хората да се осигуряват върху реалните заплати, които получават”, обясни вчера социалният министър Тотю Младенов.

Сега най-високата месечна сума, която вземат възрастните, е 700 лв. Тя се равнява на 35% от максималния осигурителен праг, който пък се обмисля да скочи от 2000 лв. нагоре.

Oт началото на следващата година всички пенсии ще се увеличат поне със 7,6%. Най-рано през ноември обаче ще стане ясно дали ще има коледна добавка към парите на възрастните.

„Трябва да изчакаме ноември, за да видим какво е положението и да планираме евентуалните добавки”, заяви Младенов. Синдикатите предлагат пенсионерите с пенсии до 400 лв. да получат еднократна добавка между 20 лв. и 50 лв.  

С 20 лв. ще скочи минималната работна заплата от януари догодина и ще достигне 310 лв., съобщи още социалният министър пред БНР. Вдигането на минималните осигурителни прагове също ще увеличи приходите на работещите.

Досега синдикати и работодатели са договорили осигурителните прагове за 57 икономически дейности от общо 85. Средният ръст е 4,4%, което според Младенов ще доведе до 30 млн. лв. приходи в Националния осигурителен институт. Атестацията пък щяла да вдигне заплатата на чиновниците.

С промени в Закона за държавния служител възнаграждението ще се определя от твърдата заплата и оценката на професионалните качества. Така от началото на следващата година месечните суми, които получават чиновниците, ще зависят от постигнатите резултати.