Пълна промяна на родното здравеопазване обеща вчера ресорният министър Петър Москов. Пестелив на обяснения, той изреди за свои приоритети дългогодишните проблеми пред сектора - спешната помощ, въвеждане на електронното правителство, засилване на контрола върху разходите за здравеопазване. 

Според Москов всеки пациент ще разполага с индивидуален пакет от прегледи и изследвания, които ще зависят от възрастта му. Така младите и здравите, които плащат вноски, ще имат стимул, защото ще получат достъп до системата, какъвто в момента нямат, обясни министърът. Според него така ще отпаднат и проблемите с липсата на направления. 

Ако някой хронично болен обаче се нуждае от още дейности, ще може да се осигурява в доброволен здравен фонд. Засега не е ясно дали допълнителният пакет ще е в рамките на задължителната здравна вноска, или за него ще се плаща отделно. Това той нарече не демонополизация на здравната каса, а надграждащ модел на здравно осигуряване. 

Министърът предвижда спешността на пациентите да е на три нива - тежко, средно и леко. Най-тежките случаи ще се приемат в спешните болнични комплекси и ще остават там за лечение. Средно спешните ще се обслужват от областните болници и могат да останат до 48 часа, а най-леките - в спешните отделения или в доболничната спешна помощ, разясни здравният зам.-министър Ваньо Шарков. 

Заплатите на спешните медици ще се увеличат, но отново не стана ясно колко и от кога. Специализациите ще станат безплатни. Задължителната практика ще става във всяка една болница, без да се налага на специализантите да пътуват до университета. 

Вместо това 2-3 пъти годишно те ще посещават курсове, свързани със специализацията. Тези курсове могат да бъдат платени от болницата, с която има трудов договор младият лекар - това е въпрос на взаимни договори, обясни Шарков. 

Все още не е ясно за какъв бюджет за 2015 г. настоява Москов. Според него сигурно било, че парите няма да се намаляват спрямо актуализираните през т.г. нива. В близките седмици ще бъде внесен първият пакет от промени, свързани с подобряване на контрола при разходването на средства. Все още не се знае дали таксата за преглед на пенсионерите остава 1 лв. 

Москов обясни, че това била една от причините за поисканата актуализация на бюджет 2014. За доплащане на таксите за тези граждани са били отделени в бюджета между 7 и 8 млн. лв., а реално отчетените към ноември месец са 15 млн. лв., посочи той.