Парите от здравните вноски трябва да отиват директно в Здравната каса и да бъдат поставени на разпореждане на здравната система, заяви в интервю за БТА Владимир Томов, председател на конфедерация "Защита на здравето".       

Необходими са решителни и бързи промени в здравната система, повече средства за тези промени, а това означава обновяване и осъвременяване, означава и средства, заяви Томов.    

У нас бюджетът за здравеопазване на глава от населението е десет пъти по-нисък  в сравнение с останалите европейски държави, отбеляза Томов. По думите му българинът доплаща около пет милиарда лева за лечение, извън парите, дадени от държавата и здравната каса и това положение трябва да се промени.

Проучванията, въпреки че са доста общи, показват, че около 8 милиарда лева са средствата, които се харчат за здравеопазване унас, уточни Томов. Бюджетът за здравеопазване е около 3 милиарда лева, можем да предположим, че около 5 милиарда лева гражданите изваждат от джоба си за своето лекуване, посочи той.    

Според Томов правата на пациентите не са защитени в достатъчна степен  и това се дължи не само на липсата на средства. Би трябвало да има нормативни промени към по-улеснени и по-гъвкави системи, които да обслужват пациентите, смята той.