Над 40 млн. лв. може да не стигнат на социалното министерство, за да изплати навреме детските надбавки в края на годината.

Това става ясно от програмния отчет на ведомството за 9-месечието. В него е записано, че по закон са гласувани 365 млн. лв. за подпомагане на семействата с деца тази година, а по план трябват 483.7 млн. лв. Недостигът е над 118 млн., колкото горе-долу са необходимите средства за едно тримесечие.

На 1 юли Агенцията за социално подпомагане получи още 142 млн. лв. за социални плащания по различните закони при актуализацията на държавния бюджет. От тях обаче само 73 млн. са за подпомагане на семейства с деца. Така сумата за детски продължава да е с 45 млн. лв. по-малко от необходимото.

Парите за социални помощи ще се вържат с допълнителните близо 18 млн. лв. Там по закон са определени 38.5 млн. лв., а ще трябват над 57 млн. лв.

По данни на АСП лицата и семействата с право на социално подпомагане през тази година са се увеличили с 10 000 и вече са 47 000. До края на септември е изхарчен почти целият бюджет за помощи и за третото тримесечие те ще се плащат от допълнителните пари.

По закона за интеграция на хора с увреждания АСП получи допълнително 50.8 млн. лв. Там за интеграционни добавки трябват към 151 млн. лв. при гласувани в закона 140.6 млн. лв. Разликата е 5.5 млн. лв., а допълнителните средства са за разплащане с фирмите - дистрибуторки на помощни средства. Правителството им дължи 10 млн. лв. от миналата година.

Криза

Проблемите на правителството с плащанията по закони за социално подпомагане започнаха още в началото на мандата му, когато се оказа, че до средата на годината предишното правителство е изхарчило повечето пари по тези пера. Започнаха протести на майки, които бяха свикнали да получават детските добавки до 20-о число, но се наложи да ги чакат до началото на следващия месец.

Практиката продължи и до средата на тази година, когато от АСП чакаха транша за социалното министерство за новия месец, за да изплатят оставащи добавки и помощи за стария. Така се стигна до актуализацията на бюджета на министерството. Парите дойдоха от бюджета на НОИ.

След като правителството се отказа да вдигне с 5% вдовишките надбавки и да даде добавки към най-ниските пенсии на хората над 75 г., от него бяха спестени 142 млн. лв. Преди дни майки пак обявиха, че не са си получили детските навреме. Но според социалното министерство последните преводи се правят най-късно в последния ден на месеца и само необходимото технологично време да се преведат от банките по картите е причината хората да си ги получават през новия.