Пенсиите по болест са два пъти повече, отколкото самите инвалиди. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков в предаването „Беновска пита“ по Канал 3.

Повод за думите му бе реформата в системата за ТЕЛК, която предизвика недоволството на хората с увреждания.

Петков обясни, че броят на инвалидните пенсии е около 950 000, като почти половината - 450 000 от тях, са т.нар четвъртинки - втора социална пенсия, получавана като добавка от 25% към основната сума. По думите му хората с увреждания всъщност са 540 000.

Броят на инвалидните пенсии обаче е по-голям, защото едно лице получава повече от една – основна и една или повече добавки. Той обясни, че след срещите през седмицата с организациите на хората с увреждания диалогът е възстановен, спорните въпроси са били уточнени и дори са набелязани ясни стъпки за продължаване на реформата в системата на ТЕЛК. Така вече има заложени ясни срокове и след тях наредбата за медицинската експертиза, която разбуни духовете, ще бъде качена отново за обществено обсъждане от здравното министерство.

В началото на миналата седмица избухна небивал скандал, след като лъсна, че здравното министерство предлага реформа, според която процентът ТЕЛК ще бъде определян само от основното заболяване. Това обаче роди риск от абсурдни ситуации като например хора с ампутиран крак заради диабет да бъдат третирани все едно, че продължават да имат крак, защото не това е основното им заболяване. В резултат на скандала премиерът Бойко Борисов разпореди промените да бъдат оттеглени и да не бъдат внасяни наново, докато не бъде постигнат консенсус.

Така в четвъртък беше проведена среща на здравния министър Кирил Ананиев с организации на хора с увреждания. На заседанието, което продължи близо 3 часа, двете страни се споразумяха, че при определяне на степента на инвалидност от ТЕЛК ще се вземат предвид две тежки заболявания.

„Договорихме се да се включва и второ заболяване, но ако то е тежко, например над 50%“, заяви тогава Ананиев. След срещата от Министерството на здравеопазването си дадоха срок от 30 дни за представяне на наредбата за медицинска експертиза в Министерския съвет.

В този период трябва да бъдат нанесени всички поправки в наредбата, след което тя да бъде публикувана за обществено обсъждане.