Само левче за преглед при джипито ще плащат пенсионерите от 2014 година, а не по 2,90 лева, каквато сума броим всеки път, щом влезем при личния си лекар.

Това решение за облекчаване на тази слаба социална група се обсъжда в момента, съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева вчера, преди да открие конференция, посветена на иновациите в здравеопазването, която се състоя в столицата.

Тя подчерта, че от това приходите на докторите няма да намалеят, тъй като разликата до целия размер на таксата ще се поеме от държавата.Тази идея е залегнала и в програмата на Коалиция за България, припомниха запознати.

Сега всички здравноосигурени, включително пенсионерите

плащат по 10% от минималната работна заплата

за преглед при доктор. Независимо че тя е 310 лева, с министерско постановление преди година таксата за доктор бе закована на 2,90 лева.

Сумата от едно левче ще важи за всички възрастни хора независимо от размера на тяхната пенсия или от това каква степен на инвалидност имат според решение на ТЕЛК, обясниха експерти от Министерството на здравеопазването.

Сега от потребителска такса са освободени децата и тийнейджърите до 18-годишна възраст, както и пациентите с някои тежки заболявания като онкологични например.

Асистираната репродукция от следващата година ще се поема пак от Министерството на здравеопазването, а не от Националната здравноосигурителна каса, както се практикува от година и половина насам, каза още министър Таня Андреева.

Тя посочи, че бюджетът за 2014-а е ориентиран към политики и програми на министерствата, а това, което засяга Министерството на здравеопазването, е свързано със спешната помощ и подпомагането на малките общински болници в трудно достъпни райони в страната”, допълни Андреева.

Напълно възможно е да се стигне до съкращения, тъй като ще се намали издръжката на Министерството на здравеопазването

и на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, които не осъществяват медицинска дейност, каза още д-р Таня Андреева и подчерта, че няма да се посяга на щатовете на лекари, медсестри, рехабилитатори и на всички, които участват в лечението на болните.