Над половин милиард лева, натрупани за втора и трета пенсия, са били прехвърлени между пенсионните фондове за последната година и половина, показват данните на Комисията за финансов надзор. 

Смяната на фонда, по чиито сметки е постъпила въпросната сума, е резултат от това, че осигурените са избрали друга пенсионна компания да управлява техните пари. 

През първото тримесечие на 2014 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 59 936 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг. 

От тях 50 252 са отговаряли на изискванията 

и реално толкова клиенти са били прехвърлени. Заедно с тях между фондовете са разменени 112,4 млн. лв. Средно на клиент се падат по 2237 лв. От въпросната сума 96 млн. лв се падат на прехвърляния в рамките на най-масовите фондове – универсалните, 14 млн. лв. ­ на професионалните, а близо 2 млн. лв. ­ на доброволните. 

От Комисията за финансов надзор отчитат, че в сравнение с четвъртото тримесечие на 2013 г., броят на осигурените, сменили фонда си, е бил 53 550, което е намаление с 6,16 на сто. 

Относителният дял на лицата, променили участието си, спрямо средния брой осигурени лица през периода в универсалните пенсионни фондове е 1,37 на сто, в професионалните – 1,31 на сто и в доброволните пенсионни фондове – 0,16 на сто, допълват от комисията. 

За цялата минала година 194 288 осигурени за втора и трета пенсия са сменили фонда. За универсалните и професионалните фондове това означава над 5 на сто от общия брой на клиентите им, а за доброволните – под 1%. Общият размер на прехвърлените средства през годината от един в друг съответен фонд е 415 млн. лв. От тях 

350,7 млн. се падат на универсалните фондове 

54 млн. ­ на професионалните и 10 млн. ­ на доброволните фондове. Това са 7-8% от всички пари в задължителните фондове. 

През миналата година беше отбелязан и своеобразен бум в броя на прехвърлянията – със 102% в сравнение с 2012 г. Като прехвърлени суми процентът на увеличение беше още по-голям – със 155 на сто. 

Експерти коментират, че при настоящите икономически условия единственият начин на пенсионните фондове да си увеличават клиентската база е чрез привличане на осигурени от конкурентни фондове. Затова и битката между фондовете е сериозна. 

Публична тайна е, че в голяма част от случаите прехвърлянията стават под натиска на работодателя. И докато за пенсионните компании това е доста добър бизнес, осигурените трябва да знаят, че за всяка смяна на фонда се плаща такса 20 лв.