Високи такси и други удръжки топят все повече парите, които хората спестяват за допълнителна пенсия, става ясно от отчета на Комисията за финансов надзор за 2011 г. Според отчета пенсионните компании вдигат печалбите си спрямо 2010 г., което се дължи основно на повишените приходи от удръжки по партидите на техните клиенти.

В сравнение с 2010 г. приходите от такси и удръжки на един участник в допълнителен задължителен пенсионен фонд растат и средната им стойност стига 18.3 лв. годишно при 17 лв. година по-рано.

Приходите на дружествата от тези пера през 2011 г. се увеличават с по-бърз темп от нарастването на участниците в съответните фондове, пише още в отчета. Това може да се обясни и с факта, че новите осигурени са с по-високи доходи, отколкото тези, които напускат системата. Повишават се и разходите за дейността на пенсионните дружества на един осигурен. Към края на 2011 г. те стигат 22.50 лв. на човек при 21.90 лв. към края на 2010 г. Таксите действително са основният начин за печалба на дружествата, но те могат да допълват печалбите си чрез инвестиране на собствения капитал, който е минимум 5 млн. лв.

"Десет години след старта на втория стълб на пенсионното осигуряване у нас всички пенсионноосигурителни дружества събират максимално допустимия размер на таксите. Независимо че още през 2006 г. отпадна таксата, заплащана от дружествата на НАП за събиране на осигурителните вноски в размер на 0.8% от преведените вноски, това не доведе до намаление на таксите за допълнително задължително пенсионно осигуряване и през 2011 г.", специално отбелязват от КФН. Само при доброволното осигуряване се отчита намаляване на таксите, тъй като там конкуренцията е важна за привличане на осигурени. В доброволните фондове средният размер на удръжките от осигурителните вноски пада на 3.1% при 3.4% през 2010 г.

Пречки

Въпреки че от февруари КФН е готова със законодателни промени, с които пенсионните дружества да бъдат "нормативно принудени" да намалят таксите си, правителството ги блокира. По информация на "Сега" поправките в Кодекса за социално осигуряване са спрени във финансовото министерство. Те засягат интересите на близо 3.4 милиона души, които внасят за втора пенсия.