Близо 46 млн. лв. от ЕС са предвидени за безработни, които искат да започнат собствен бизнес. Субсидиите ще се дават по схема от новата оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” до 2020 г., която ще започне най-рано в началото на 2015 г. Това съобщи зам.-министърът на труда Росица Янкова. Целта е да се открият 1000 фирми.

Един безработен ще може да получи около 20 000 лв. за начален капитал, наем на помещение, оборудване. Над половината от бюджета на програмата ще се изразходва за обучения и консултации на кандидат-предприемачите.

Подобна програма имаше и в стария програмен период (2007-2013 г.). Тогава бяха създадени около 400 предприятия от безработни. За разлика от преди сега ще се преценява кои бизнес идеи имат потенциал за устойчиво развитие и след като приключи субсидията. Само такива проекти ще получават финансиране, каза Янкова. Кандидатите ще трябва да имат поне средно образование.

С други 60 млн. лв. европари ще се стимулира създаването на социални предприятия. Те са предназначени за хора с увреждания, които искат да започнат бизнес. 

“Вероятно стоките им няма да са с качеството на серийното производство. Идеята ни е продукцията им да се продава на социално слаби семейства на по-ниски цени”, каза Янкова.
Както досега в новия програмен период ще има и програми за обучение на работещи.

Курсовете обаче вече щели да се съобразяват не с желанието на хората, а с потребностите на бизнеса от кадри. В новата оперативна програма ще се акцентира и върху схеми за интегриране на ромите и извеждане на възрастни от социални домове.