Всички пенсионери може да получат по 50 лв. за Коледа. Това е най-оптимистичният вариант, който се коментира неофициално от правителството и депутатите от БСП. 

Премиерът Пламен Орешарски лаконично отклони вчера въпроса с думите: "Избързвате, избързвате".

Според запознати обаче вече е пресметнато, че за целта ще са необходими около 100 млн. лв. И министър-председателят е поискал да се положат максимални усилия за намирането на средствата. Но вероятно ще се стигне до план Б, твърдят експерти от жълтите павета. А именно, коледни надбавки по 50 лв. да се дадат на 1 млн. възрастни хора с пенсии под линията на бедност под 251 лв. 

Социалният министър Хасан Адемов обясни в парламента, че надбавката е добре да е еднаква, защото тя няма общо с осигурителния принос, а ще се реализира от икономии в бюджета или от преизпълнение. 

"В условия на криза е важен елементът солидарност - високодоходните групи да подпомогнат нискодоходните", отбеляза Адемов. И допълни: "Стремежът на правителството е да се опита на базата на ограничаването на разходите".

Социалният министър отбеляза, че светъл пример в това отношение е точно председателят на Народното събрание Михаил Миков, който задели от икономии на парламента 12,5 млн. лв. за пенсионерите. 

"Нашето желание като управляващи е да се опитаме да дадем коледни надбавки на всички пенсионери", призна Адемов. Но се застрахова, че в най-лошия случай пари ще има за възрастните с размер на пенсията под линията на бедност.

"Вървим в посока да осигурим на всяка цена коледни добавки на пенсионерите", обяви и финансовият министър Петър Чобанов. Той отново отбеляза, че има около 7 варианта за коледните надбавки за възрастните. Чобанов също благодари на председателя на парламента за жеста със заделянето на средства от бюджета на парламента. 

Ако правителството не събере 100 млн. лв. за коледни от 50 лв. за всички пенсионери, то един от вариантите ще е хората с най-високи пенсии да получат по 10 лв. Прави се изчисление и надбавките да се покачват прогресивно с намаляването на пенсията и да стигнат до 50 лв.