3 години гратисен период за въвеждане на пенсионна възраст искат от синдиката на МВР.

Според предложението на социалния министър Ивайло Калфин догодина полицаите, военните и служителите на ДАНС ще прекъсват работа на 52,10 години. С всяка следваща година изискуемата възраст за пенсия пък трябва да се увеличава с по 2 месеца, докато достигне 55 години. 

Досега служителите от сектор „Сигурност” излизаха в заслужена почивка след 27 години осигурителен стаж, 18 години от които в системата, без да се съобразяват с условие за навършена възраст.

„Искаме гратисен период от 2-3 години, защото в МВР има хора, които не могат да се пенсионират заради постоянните промени в правилата”, аргументира се пред „Монитор” лидерът на МВР синдиката Валентин Попов.

За да покажат недоволството си от планираните промени, от профсъюза на полицаите ще излязат на протест на 12 и 13  юни. Към униформените ще се присъединят и от синдикат „Отбрана”.

Проектът за пенсионна реформа беше приет от Министерския съвет преди две седмици. Тогава социалният министър заяви, че дава срок от шест месеца на ръководствата на МВР и МО да категоризират труда във ведомствата. 

Идеята е в бъдеще служителите, които извършват рисков труд, т.е. работят на терен, да се пенсионират по-рано от колегите си в администрацията.