Полицаите, работещи на терен, ще се пенсионират на 50 години, а останалите – на 53. Това предложение на синдикатите в МВР е прието от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и ще бъде включено в проекта за промяна на Кодекса на труда, който ще се гласува в сряда от кабинета, съобщи Калфин по БНР.

„В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Такъв текст ще има в предложения законопроект“, каза Калфин.

Вицепремиерът потвърди информацията, че в петък е предложил на социалните партньори по-смекчен вариант за пенсионната реформа. Вместо увеличение на осигуровките с 4,5 процентни пункта, с което работодателите не се съгласиха миналата седмица, той е предложил увеличение на два пъти с по 1 пункт - през 2017 и 2018 г. 

Възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория труд е намалена с 2 години спрямо първоначалното предложение. По думите му по новите предложения има „сравнително висока степен на съгласие“. Все още обаче имало отворени въпроси: инвалидните пенсии и необходимите промени в частните пенсионни фондове.

За да се реши въпросът с инвалидните пенсии, трябва да се създаде единна социално-медицинска експертиза, която следва медицинската констатация за съответното увреждане. За това обаче ще са необходими поне няколко месеца, каза Калфин. Той защити нуждата от капиталов стълб в пенсионната система, но каза с промени в закона ще се даде възможност на пенсионните дружества да се активизират.

Промените ще се гласуват в сряда от кабинета в присъствието на синдикатите и работодателските организации, които са поканени на заседанието от премиера Бойко Борисов. Най-вероятно договорки по пакета промени обаче ще се правят до последния момент в сряда.