15 млн. лв. за новата програма "Сигурност", по която безработни ще се наемат за охранители в изолирани населени места, трябва да гласува днес правителството. 

Предвижда се по нея да се наемат около 5000 безработни за 9 месеца, които да охраняват малки градчета и села с висок процент на престъпност. 

Допълнителните средства от 15 млн. лв. пък ще допълнят бюджета на Националния план за действие по заетостта, който е от 73 млн. лв. Засега не се дава допълнителна информация за критериите на подбор на населените места и на бъдещите охранители, както и за възнагражденията им, тъй като програмата трябва да бъде одобрена от Национален съвет по насърчаване на заетостта и от социалните партньори. Досега тя не е обсъждана с тях. 

Вчера стана ясно само, че за определяне на общините, които ще могат да наемат безработни охранители, значение ще има размерът на престъпността в тях, а не нивото на безработица например. 

Наетите не трябва да бъдат осъждани. Тяхното основно задължение ще бъде да наблюдават населените места и да информират силите на реда, когато станат свидетели на противообществени прояви. 

Не е ясно как ще се намерят достатъчно кандидати за позициите, тъй като става въпрос предимно за обезлюдени населени места или с преобладаващо население от пенсионери.