Предвижда се съкращение на 1600 бройки – служители и празни щатове в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Оразмеряването на администрациите ни невинаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е., е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3,4 или 5%. Подобен подход би предизвикал това, че в преоразмерените звена нищо не би се променило, биха си заминали няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претоварените звена ситуацията ще стане още по-тежка. Затова дадох шанс на колегите министри да преценят сами какви съкращения и движение на бройки могат да направят. Към момента резултатът е малко над 1600 бройки (хора и празни бройки), което е под 2% от всички заети в държавната администрация“, обясни Дончев в предаването „Преди всички“.

По думите му, това е само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена. Той даде пример със звена с дублирани функции.

Вицепремиерът подчерта още, че администрациите трябва да се съобразят с процесите от последните 30 години. Според него част от тях изобщо не са адаптирани или повлияни от тези процеси:

„Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението“.

"Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с гражданите“, каза Дончев. По думите му, има съпротива:

"Тя идва основно през колегите министри, които предполагам, че са подложени на вътрешен натиск от самите администрации. Но аз им казвам често - те се бъркат, те не са част от администрацията, те са там временно като представляващи гражданите. Тяхната основна функция е освен да ръководят ведомствата, да представляват и интереса на гражданите, който не винаги съвпада с интереса на служителите в администрацията".

Вицепремиерът посочи, че в администрацията са заети 100 хил. души. 

"Темата съкращения е от края на миналата година, а първите резултати от анализите ще са готови март - април. Тези действия нямат каквато и да е връзка с изборния цикъл. В такава среда не се работи лесно, но това не е повод да не се прави нищо", каза Томислав Дончев.

Той не изключи и възможността за чиновнически протести. Според него административната реформа не трябва да се отлага, въпреки недоволството, което ще има.

В Агенцията по вписванията ще има по-сериозни мерки и контрол на сигурността на системите, заяви Дончев. По думите му това не предполага каквато и да било разлика по отношение на потребителите:

"Няма да има промяна в нито един стандарт, свързан с публичност и прозрачност - нито на информацията, нито на процесите, които текат там. Това означава по-стриктен контрол по отношение на сигурността на данните, информацията, системите - нещо, което е трябвало да се случи преди време".

За случая с разследването на Елена Йончева Томислав Дончев коментира: "Прокуратурата трябва да проверява и да повдига обвинения за всеки, за който има данни, че е извършил някакво престъпление. Позицията, която заема в момента, нито гласовитостта му трябва да му формира някакъв имунитет. Какви институционални механизми имам аз или някой министър или министър-председателят по отношение на действията на прокуратурата?". 

Относно предстоящите европейски избори вицепремиерът изтъкна, че е много важно кампанията да мине в режим на добри послания. Той декларира, че няма намерение да участва в тези избори.  

"Голямата задача е посланието - какво искаме, как си представяме Европа и каква промяна би следвало да се случи там. Безспорно е, че търсенето на резултата от тази кампания като вид диагностика за политическата конюнктура и подреждането на силите - това не може да бъде избегнато. Затова огромно значение има кой ще бъде първи. Дори в тази ситуация не бива да забравяме, че това са европейски избори и е хубав повод да се проведе все пак някакъв разговор за Европа. Най-вече това, което на мен ми липсва - Европа все повече си я представяме като инструмент за решаване на проблеми, а би следвало да е съюз, конструкция, която да следва дръзки цели", коментира Томислав Дончев. Той подчерта, че се очаква различен парламент и комисия.

За листата на ГЕРБ за евровота вицепремиерът каза: "Имаме достатъчно богата гама от личности, доказани. Всичко минава през процес на номинации, който тече в момента. Премиерът като партиен лидер няма как да няма финалната дума, но си има механизъм, по който се взема решение, а той в момента е в началото".