Не е сигурно, че преизчислението на пенсиите непременно ще ги вдигне. Когато политиката започне да се бърка в пенсиите, нещата стават лоши. Трябва да се пипа с по-малко политически ентусиазъм в пенсионната система. Това заяви президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНТ.
 
При приемането на властта новият министър-председател на България Стефан Янев даде заявка за съдържателно управление и обеща приемственост. На базата на тази приемственост - би трябвало да бъдат удължени мерките, с които държавата подпомага бизнеса и хората заради пандемията, каза той.
 
Манолов вече е разговарял с новия социален министър Гълъб Донев и, че ще настоява надбавките от 50 лева, които хората получават над пенсиите да останат, но да бъдат преструктурирани.

Защо отхвърлиха предложението за преизчисление на пенсиите

Новият социален министър трябва да успокои хората, смята Манолов. Социалната сфера трябва да бъде основен приоритет, допълни синдикалистът.
 
"Със сигурност трябва да продължат мерките, които пречат на развитието на безработицата - 60/40, макар че ние с работодателските организации от доста време предлагахме тя да бъде преструктурирана и то чрез промени през законите", заяви президентът на КТ "Подкрепа".
 

istock
istock

Манолов поясни, че тези промени през законите са да бъде заложена в закона възможността да се предприемат мерки "не по някакъв специален ред, а законът да дава възможността да бъдат предприемани мерки и не да се предприемат извънредни такива". Сега очевидно няма как това да стане, тъй като няма кой да променя закона, каза той.
 
По думите на Манолов, когато се появи някоя криза, тя не се бори с ограничаване на разходите, а тъкмо обратното - с отпускане на разходи.
 
"Ограничаване на разходи, което рефлектира върху безработица, този път го нямаше. Ако бяхме оставили всички предприятия на това: "Оправяйте се кой, както може", това щеше да е доста по-различно", каза Манолов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg