На Председателски съвет не беше постигнато съгласие по отношение на нашите предложения, свързани с Кодекса за социално осигуряване /КСО/, за което изразяваме съжаление, заяви от името на ПГ на "БСП за България" заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна.

"В момента тече вече седемдневният срок за предложения за второ четене по КСО, което прави невъзможно, при липсата на съгласие, този парламент да приеме тези промени в КСО и на второ четене", каза Вигенин. Очакванията няма да бъдат изпълнени и остава да се надяваме, че в следващия парламент ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз в прилагане на тези промени веднага в началото на следващия парламент, добави той.

Изплащат пенсиите и добавката от 50 лв. за май от днес

Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, за които имаме основание, но също така е важно да минат и предстоящите точки, приемаме парламентът да продължи работа по гласувания дневен ред, каза Кристиан Вигенин.

iStock
iStock

В сряда парламентът прие на първо четене да бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31.12.2017 г., със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. Промените в КСО, внесени от "БСП за България", бяха одобрени със 127 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се". От левицата поискаха да се премине и към второ четене, тъй като, според тях, не са били направени конкретни предложения по текстовете, но предложението им не беше подложено на гласуване и в сряда, и днес.

Преизчисляване на отпуснатите до 2018 г. пенсии от 1 юли

Председателят на НС Ива Митева се позова на парламентарния правилник и посочи като аргумент да не допусне предложението за гласуване, че в хода на дискусията по първото четене са направени заявки за прецизиране на текстовете.
 

Пенсионери, представители на различни техни организации, се събраха на протест пред Народното събрание заради отхвърленото предложение за преизчисляване на пенсиите, информира БНР.

Те изразиха недоволството си пред председателя на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов и депутата от БСП Велизар Енчев:


„Не е въпросът просто да гласуваме "за" пък после да видим, откъде ще дойдат 1 милиард лева. Трябва да се намерят тези пари и да се предвидят в бюджета - или трябва някой да предложи процедура за промяна на бюджета, или трябва с новия бюджет това нещо да се предложи. Нашата позиция е, че с новия бюджет това нещо трябва да се предложи“, каза Иванов.

С колко се вдигна осигурителният доход, от който зависят пенсиите

Протестираща опонираха:

„Как ще живеете с пенсия по инвалидност 186 лв. - отговорете ми?“

„Очевидно - в пълна мизерия. И очевидно това трябва да се промени“, отбеляза Иванов.

„Кога? С тези 50 лв., които ни подхвърляте ли“, попитаха отново възмутени протестиращи.

„Няма невъзможни неща, но мнозинството в момента в българския парламент е срещу двете политически сили, които го подкрепиха - това е БСП и партията на Мая Манолова. Всъщност парламентът реализира поредния си позорен акт“, каза Велизар Енчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg