И четирите национално представени работодателски организации отказват да водят преговори за определяне на минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности.

Според тях това е остаряла регулация, която не се прилага в нито една държава от ЕС и вече повече вреди на икономиката, отколкото помага за нейното изсветляване.

Работодателите излизат с позиция, тъй като миналата седмица министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че те не желаят да преговарят, за разлика от синдикатите, и поради това той ще вдигне административно праговете.

Бизнесът смята, че подобни изказвания нагнетяват напрежение в индустриалните отношения и може да принудят много браншови организации и предприятия да преосмислят като цяло своите позиции в социалния диалог.

Ние бихме предпочели диалогът да не се води през медиите, да не се неглижират аргументите ни и да не се игнорират фактите, а да се предприемат допълнителни мерки, в т.ч. на промени в трудовото и осигурително законодателство за повишаване на мотивацията на работодателите и осигурените лица, на ефективността на контрола и противодействие на недекларирания труд, а не защита на една остаряла и неадекватна практика, каквато е административното определяне на прагове за МОД, се казва в позицията на работодателите.

Припомняме, че по същото време миналата година ситуацията бе същата. Синдикатите бяха готови да преговарят, защото искат увеличение на праговете и не се интересуват от ефекта върху бизнеса.

Работодателите от своя срана не желаят вдигане на осигуровките, без какъвто и да е анализ, поради което миналата година не участваха в преговорите. Тогава социалният министър Зорница Русинова, която сега е заместник на Петков, обеща на бизнеса да се работи по нов механизъм, който вече трябваше да изготвен.

При тези условия и след липсата на каквато и да е готовност за промяна при определянето на МОД, напълно очаквана е и липсата на промяна в позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по преговорите за МОД за 2018 г.

В тази връзка считаме за необходимо МТСП да насърчава многократно подкрепеното от работодателските организации основно колективно трудово договаряне на фирмено и браншово ниво, вместо да се тиражират в медиите намерения за административно налагане на нови нива на МОД за 2018 г., при това без предварителен анализ, идентифицирана потребност и свързани последици.

Също така е налице пълен контраст с високо оценените от нас усилия на правителството за намаляване на административната тежест, намеса в икономиката и необходимостта от реформиране на анахроничното и негъвкаво трудово законодателство, се казва в позицията.