Намалява желанието сред младите българи за емиграция в чужбина. 50 процента от тях се гордеят със своята европейска идентичност, а 40 на сто от тях се смятат за граждани на света.

Това сочат данните от национално представително проучване „Българската младеж 2018/2019“, проведено от „Галъп интернешънъл“ миналата година.

Изследването сочи, че разликите между мъжете и жените се стопяват, а тяхното самочувствие е равно. Намаляват до изчезване различията между етническите българи и етническите турци.

В същото време се наблюдава увеличение на дистанцията спрямо ромите и по линията богат-беден. Намалява и желанието на младите българи да емигрират.

„Променя се структурата на самата миграция. Във все по-голяма степен нараства емиграцията на нискоквалифицирани млади хора, или това, което можем да наречем „изтичане на ръце“, коментира доц. д-р Борис Попиванов от Института по социология „Иван Хаджийски“.

Едва 7 процента от младите хора се интересуват от политика, сочи още изследването, а съотношение 3 към 1 младите хора младите се определят за по-скоро с десни, отколкото с леви убеждения.

Само 4% от младежите у нас искат да станат политици, каза пред БНР д-р Петър-Емил Митев преди представянето на изследването.