Аутсорсинг бизнесът у нас продължава да се разраства, а интересът на чуждестранните компании към разкриването на офиси и наемането на персонал в България не стихва. 

Секторът вече създава 3.4% от БВП на страната, приходите му са около 1.4 млрд. евро, като се очаква до 2020 г. те да се удвоят, обяви президентът Росен Плевнелиев вчера на годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация в София. 

В момента над 360 чуждестранни компании са изнесли свои услуги и производства в България, като са създали работа на 42 000 души и се очаква броят им да се доближи до 90 000 в следващите четири години. 

През м.г. България бе обявена за аутсорсинг дестинация на годината. 

В годишната класация Business Process Outsourcing Index 2015 България се нарежда на първо място в Европа и на трето място в света по инвестиции в "изнесени" услуги, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

Той подчерта, че най-сериозният риск за отрасъла е недостигът на квалифицирани кадри. При спадаща безработица в страната и при растяща конкуренция в сектора все по-трудно се намират подходящи хора.