17 родители бяха хванати да лъжат, че са с над 70% инвалидност, за да получат хлапетата им бонус точки за влизане в забавачка.

Измамата лъснала при проверка, направена от експертите в Столична община непосредствено преди първото класиране за яслите и детските градини на територията на София в петък.

То бе направено в присъствието на родители и граждански организации, като след него стана ясно, че са приети общо 9113 деца, но докато при по-големите – тези на три години и нагоре, проблем няма, то при децата от набор 2017 и 2016, кандидатстващи за ясла, има огромен недостиг на места. Така

аут от забавачките засега са около 5000 деца на възраст за ясла

За измамата, направена от въпросните 17 родители, съобщиха от самата община на сайта на информационната система за детските градини в София, като бонус точките веднага са били анулирани. Анулирани са и бонус точките на други 7 деца, дадени им за това, че са посещавали наужким „общинска, частна лицензирана или държавна самостоятелна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване“.

В същото време от справката след класирането стана ясно, че горе-долу всяко десето хлапе от набор 2016 или 2017 г., успяло да се вреди в ясла, е получило

допълнителни точки за хронично заболяване

Родителите, чиито деца са участвали в класирането, получиха на мейлите си в събота резултатите. От днес до 25 май тече записването, като се подава заявление по образец. Резултатите от второто класиране ще бъдат публикувани на следващия ден – 26 май, събота.

В петък зам.-кметът на София Тодор Чобанов посочи, че от 2006 г. досега са построени нови 92 сгради за детски градини, като тази година приключва строителството на три нови. Усилията са насочени главно към разкриване на яслени групи, където е и най-големият недостиг на места.

„Предстои изграждането и реконструкция на още 9 сгради за детски градини", каза той.