Родните мениджъри са оптимисти за бъдещето на бизнеса си през следващите месеци.

Това е така, тъй като през май общият показател на бизнес климата нараства с 3,2 пункта в сравнение с април, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Несигурната икономическа среда обаче продължава да е основната пречка за дейността на предприятията.

На второ място е недостигът на работна сила, чието негативно въздействие се засилва през последния месец. 

Бизнес ангелите искат данъчни облекчения от държавата 

 

10-те най-добри държави за започване на бизнес 

 

Работодателите настояват за подобряване на бизнес средата

 

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се повишава с 1,3 пункта спрямо предходния месец. Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани, показват още данните на НСИ. Мениджърите очакват и запазване на сегашното равнище на продажните цени в промишлеността през идните три месеца.

През май съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 2,9 пункта. Въпреки това последната анкета на НСИ отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Относно търговията на дребно и услугите показателите нарастват съответно с 5,6 и 4,7 пункта. Те гледат позитивно на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, но конкуренцията в бранша недостатъчното търсене им пречат за развитието.