По-висока безработица и влошена бизнес среда през декември отчитат от Министерството на финансите. В месечния си икономически анализ от министерството отбелязват, че ефектът от поевтиняването на петрола на международните пазари вече е изчерпан върху потребителските цени.

Поскъпването на услугите е основната причина за регистрираната минимална инфлация през декември, смятат от финансовото министерство. Транспортните горива са поевтинели само с 0,9 на сто, въпреки че и през декември цената на петрола на международните пазари спадаше. 

Според експертите вече се вижда "изчерпване на базовия ефект от спада на цените на суровия петрол". Тъй като анализът е към края на декември, в него не са отчетени рекордно ниските цени на суровината през януари.

От финансовото министерство регистрират и увеличение на безработицата, но го обясняват със сезонните фактори. Декември е считан за традиционно силен месец за туристическата индустрия заради коледните и новогодишните празници, а това е един от секторите, търсещи сезонна работна ръка. 

През ноември за първи път има леко увеличаване на търсенето на кредити, отчитат още анализаторите. Това е един от основните показатели за раздвижването на икономиката. През декември обаче, предприемачите дават негативни оценки за очакванията си, най-вече в секторите строителство и търговия на дребно.