Безработицата в област Добрич достигна 9.92 на сто към края на май и бележи спад с 1.01 процента спрямо предходния месец. Това съобщи на пресконференция директорът на Бюрото по труда Васил Сивков.    

В региона са регистрирани общо 10 445 безработни - с 2532 повече спрямо същия период на миналата година.   

Във всички общини хората, останали без препитание, към края на май намаляват, като най-голям е спадът в Балчик - с 1.46 на сто, Каварна - с 1.3 на сто, Добрич - с 1.12 на сто. От бюрото обясняват по-ниските равнища на безработицата главно с осигуряването на сезонна заетост в туризма и селското стопанство.   

През май на първичния пазар на труда в областта са били заявени над 560 свободни работни позиции - най-много в туризма, преработващата промишленост, търговията, селското стопанство.

Бюрото по труда в Добрич разполага със 187 свободни работни места към края на юни. Търсят се лекари, счетоводители, а от работническите професии - шивачи за производството на облекла и обувки, тапицери, дърводелци, монтажници.   

Продължава набирането на персонал за туристическите бази в Балчик, Кранево, курорта "Албена" и други ваканционни селища. Свободните позиции са за бармани, готвачи, администратори, камериери, сервитьори.