Нито един социален министър няма да каже, че е достатъчно увеличението на пенсиите от 5% от 1 юли. Сега тези 5% са за всички пенсионери, които досега не са получили увеличение. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев пред БНТ.

Ако един пенсионер е взимал досега 300 лв., ще взима 304.50 лв., т.е. увеличението е с 4.50 лв. Той увери, че бюджетът на ДОО е балансиран благодарение на държавния бюджет, допълни той.

Според Донев трябва да се наложат други критерии и показатели, за да се изчистят дисбалансите за пенсиите.

„Винаги когато в системата има политически вмешателства, онова, което дава размера на пенсията – осигурителният принос, годините трудов стаж, осигурителните вноски и доходът, върху който са правени те, се получават такива изкривявания. През последните години бяхме свидетели на това, че с политически решения се наруши баланса в системата. Много граждани с голям трудов стаж - 43 години, и с пенсия ниска или равна до тези, които са с по-нисък стаж.

Тук трябва да се гледа и индивидуално, защото осигурителният принос - доходът върху който са правени осигурителни вноски, на лицето, което е с по-висока пенсия, би могъл да бъде по-висок. Трябва индивидуално да се преценява всеки един казус – дали само трудовият стаж, или осигурителният доход, правят тази разлика.

Винаги комплексно и двете – и трудовият стаж, и осигурителният доход, върху който са правени осигурителни вноски, влияят върху размера на пенсията. Работещите граждани на България трябва да държат на това да бъдат осигурявани върху реалния размер на работната заплата, върху осигурителния доход, който получават, за да не се получават такива изкривявания“, поясни министър Донев.

istock
istock

Безработицата е 5.23%, но има нещо обезпокоително – свободни работни места, за които няма подходящи кандидати. Инспекцията по труда докладват за увеличаване на случаите на работа без трудови договори, на заплати, които се различават от действително получаваните, каза още министърът на труда и социалната политика.

Добавката от 50 лева може да бъде вкарана трайно в пенсиите

„„По ведомост получават да кажем 1000 лв., а в плик „под масата“ още 1000 лв. Сега това излиза като голям проблем наред с нарушенията, които са в областта на безопасността и здравето при работа. Това са язва на нашето общество и едни от най-тежките нарушения в трудовото законодателство“, каза той.
По думите му антикризисните мерки са довели до изсветляване на икономиката.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg