Синдикатите излизат на протест на 11 декември заради заложеното увеличение на възрастта за пенсиониране с 4 месеца от 1 януари за масовата трета категория работещи. 

Според проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване през 2015 г. ще продължи замразеното от БСП за тази година нарастване на възрастта и стажа. 

Засега финансовият министър Владислав Горанов надделява по въпроса срещу социалния вицепремиер Ивайло Калфин, който настоява за по-плавно увеличение. 

Последната дума ще има премиерът Бойко Борисов, стана ясно след тристранката в края на миналата седмица. Ако има промени в законопроекта, те най-вероятно ще станат ясни преди четвъртък. 

"В КНСБ не приемаме никакво увеличение на пенсионната възраст за 2015 г. Има обещания за увеличение с 2 месеца, но това също не ни устройва", заяви председателят на КНСБ в Смолян Тодор Капитанов, цитиран от "Фокус".

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за още една година пълно замразяване на условията за пенсиониране за всички категории работещи. Сега това е предвидено само за първа и втора категория труд. 

"От синдикатите настояваме през 2015 г. да бъде създаден нов модел на истинска реформа, който да е най-справедлив", обяви регионалният лидер на КНСБ в Плевен Янчо Андонов. И други регионални структури - от Кюстендил, Дупница, Смолян, вече заявиха готовност да протестират в столицата. 

В протестите ще се включат служители от образованието, пощите, здравеопазването, земеделието, държавните учреждения и др. От Смолян издигат лозунга "Не на пенсионна реформа, орязваща права на българските граждани и бюджет, предлагащ единствено доживотен труд за мизерна заплата".

Другият акцент в протестите ще бъде заложеното съкращение в администрацията с 10% и орязването на разходите с 400 млн. лв. Според финансовото министерство така ще се гарантира, че дефицитът догодина ще се ограничи до 3% от БВП. 

"С идването на власт всяко правителство залага съкращения без ясен финансов ефект. Какво ще спечели бюджетът след съкращенията, какви икономии ще има в съответните структури, при положение че ще се изплатят обезщетения за неизползван отпуск, за съкращения и предизвестия?", се казва в официална позиция на КНСБ. 

Организацията иска увеличение на средствата за работна заплата за централната и местната администрация с не по-малко от 20%.