В социалното министерство всеки месец се изправят на нокти и не знаят ще успеят ли да изплатят различните видове помощи навреме заради практиката на колегите им от финансите да превеждат необходимата сума в последния момент и на части, разбра "СЕГА".

3 работни дни преди края на февруари например са изплатени само половината от около 63-те милиона лева, необходими за плащанията по закона за социалното подпомагане, интеграционните добавки за хората с увреждания и детските. Агенцията за социално подпомагане обаче има готовност и щом пристигне транш от финансовото министерство, най-късно на следващия ден го разпределя по регионалните дирекции. Изборът къде да бъдат преведени парите е на принципа за колкото дирекции стигат. По закон срокът е до края на месеца, но при предишното правителство хората бяха свикнали да имат парите между 15-о и 17-о число на месеца.

Вчера представители на фирмите, които предоставят помощни средства и медицински пособия, за пореден път протестираха, че държавата не се е разплатила за извършената дейност през последните два месеца. В същото време не им разрешава да прекъснат обслужването на нуждаещите се от пособията и голяма част от фирмите са пред фалит.

Министерството е започнало 2010 г. с 10.7 млн. лв. дълг към фирмите от м.г. През януари са изплатени 7 066 364 лв., a през февруари - 1 711 418 лв. Неразплатени остават около 5.6 млн. лв. Ресорният зам.-министър Валентина Симеонова обеща, че задълженията ще се платят веднага, след като от финансите преведат пари. Субсидия се очаква в началото на март, съобщиха от социалното министерство.

След протеста си пред социалното министерство търговците се преместиха и пред финансовото. "Оттам ни обясниха, че всеки месец се превежда 1/12 от бюджета на всяко министерство и то си ги разпределя вътрешно", каза участник в протеста. Той обаче призна, че не са им обяснили как се процедира с проблемните задължения, които са от 2009 г.