Съдиите от специализирания съд няма да получават заплата-бонус, а равна с тази на апелативните съдии. Това реши парламентът при гласуването на второто четене на Закона за съдебната власт.

В предложението на правната комисия бе записано съдия в Специализирания наказателен съд да получава възнаграждение на съдия в Апелативния, а прокурор от Специализираната апелативна прокуратура да получава заплата на колегата си от Върховната касационна прокуратура. Мотивите да отпадне тази точка в закона изтъкна Четин Казак от ДПС.

"На мен ми се струва неоснователно едно такова предложение да се елитаризират тези магистрати. Само защото, видите ли, са били избрани по някакъв начин да бъдат в един нов специализиран орган, дайте да им вдигнем възнагражденията с едно ниво по-високо от техните колеги, които са сто пъти по натоварени."

Румен Петков от БСП коментира, че специализираните съдилища ще са зависими от изпълнителната власт.

"Дайте да не продължаваме да създаваме в магистратурата като цяло впечатлението, че се създава поръчков съд, който освен всичко друго ще разполага и с бонуси за произнасянето на подходящи присъди."

Депутатите решиха да отложат гласуването на останалите поправки в закона за съдебната власт, както и на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Причината за прекъсването на разглеждането на промените в закона е, че имат противоречие между текстовете, които предстои да бъдат гласувани и приети на вчерашното заседание разпоредби.

Срив в системата за гласуване в парламента бе причината за дадената поредна почивка от председателя на народното събрание Цеца Цачева. По време на днешното извънредно заседание депутатите излизаха през половин час в почивка, като причината за това бе липсата на кворум.

До края на пленарния ден трябва да бъдат приети промените на второ четене в Закона за пощенските услуги, с който от 1 януари на 2011- та година ще отпадне държавният монопол за малките пратки до 50 грама.

Ще бъде регламентиран и механизмът за финансиране на универсалната пощенска услуга чрез компенсиране от държавния бюджет, когато задължението за извършването й води до нетни разходи и представлява несправедлива финансова тежест за пощенския оператор, на когото е възложено това задължение. Компенсацията ще се предоставя след получаване на положително решение от Европейската комисия.