Средната заплата, получавана в столицата, според държавната статистика, от 1411 лв. би ни стигнала да наемем обзаведен двустаен в центъра само за месец и половина, сочи проверка на „Монитор“.

Средното офертно ниво на наемите за апартамент с площ от 45 до 80 квадрата в момента е 850 лв., сочи статистиката на имотните сайтове. Предложенията на собствениците варират от 430 лв. за квартира на ул. „Козлодуй“ до 1100 евро за луксозно обзаведено жилище в кв. „Докторски паметник“.

Заплатата би стигнала за малко повече от 3 наема на първия имот, но за втория ще трябва да намерим още над 730 лв. на месец, за да не ни изхвърли хазяинът.

Евтините оферти около 500 лв. за центъра на София са голяма рядкост и често са фалшиви, предупреждават имотни брокери.

За хора само на една средна заплата ще е най-добре да си наемат квартира в периферните квартали, съветват те. Така ще им останат пари за останалите консумативи и за други най-належащи харчове.

В най-големия панелен комплекс в София - „Люлин“ обявите също не са много. Според справка в imot.bg те са около 80.

Най-ниската от 350 лв. е за полуобзаведен двустаен в „Люлин-5“, който е най-непрестижната част на мегакомплекса. За това жилище средната столична заплата би стигнала на мераклията да го вземе за цели 4 месеца да си плаща наема.

В „Люлин“ около половината от обявите са за двустайни квартири до 500 лв. Най-скъпо в района - за 450 евро се предлага двустаен в нова кооперация близо до метростанция в осми микрорайон на комплекса. Според обявата имотът е новопостроен и тепърва предстои да се обзаведе с нови мебели.

В други панелни джунгли, намиращи се в северозападната част на столицата – комплексите „Обеля“, ”Връбница”, „Надежда”, „Свобода” и „Толстой” предлагането също е малко - едва около 40 оферти.

Под 400 лв. е само една от тях. За 350 кинта се предлага полуобзаведена панелка на втори етаж в ж. к. „Свобода”. Три четвърти от офертите са над 500 лв., като най-високата от 700 лв. е за луксозно обзаведен маломерен двустаен от 55 кв. м близо до метростанция „Хан Кубрат”.

На другия край на София в „Младост” и „Дружба” и прилежащите по-нови квартали броят на обявите за обзаведени двустайни е малко по-голям - общо около 250. Преобладаващата част от тях, около 200 се падат на петте части на „Младост”, където офертите варират от 224 евро за преустроена на двустаен панелна гарсониера в „Младост-4”, до 690 евро за напълно обзаведен просторен апартамент от 76 кв. м в нова кооперация с охрана в същата част на комплекса.