През последните тримесечия България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на средната заплата в Европейския съюз – с около 10% на годишна база, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на международна конференция

„Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място“, организирана от КТ „Подкрепа“, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

През последните години усилията на българското правителство са насочени към увеличаване на доходите, поддържане на икономическа стабилност и привличане на нови инвестиции. Това са основните предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд, отбеляза министър Петков.

Налице са и определени резултати от прилагането на тези политики – нарастваща заетост и намаляваща безработица, достигаща рекордно ниски нива от 4,2% по данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2019 г.

В изказването си министър Петков се спря на последствията от засилващата се дигитализация на обществото и икономиката. Резултатите са повишаване на разнообразието от режими на работа, нови бизнес модели, нарастваща фрагментация на икономическите субекти и появата на световни производствени мрежи.

Дигиталната трансформация поставя нови изисквания към професионалния профил на работната сила, свързани с притежаването на необходимите цифрови умения, които придобиват ключово значение за устойчива заетост и намиране на работа, заяви министър Петков.

Добрият социален диалог е свързващото звено, което сближава позициите на бизнеса и работната сила и по този начин става гарант за правилното и взаимоприемливо регулиране на трудовите отношения.

Важно е да се възползваме от възможностите, предоставени от настъпващите промени, за да създадем по-добро бъдеще и да осигурим икономическа сигурност, равни възможности и социална справедливост, което в крайна сметка да укрепи структурата на обществото и да гарантира достойни условия на труд за всички работещи, добави министър Петков.