Драстични нарушения на трудовото и данъчното законодателство и нечовешки условия на работа в българскa верига супермаркети са установили синдикатите от КТ "Подкрепа". Нарушенията са хванати с "таен служител" - човек на синдикатите кандидатствал по обява на фирмата и работил два месеца и половина. 

За първите 11 работни дни служителят е получил 14 лв. заплата и 50 лв. под формата на ваучери, които се използват само за топлата кухня на супермаркетите. Обявените в регистрите четири телефона на фирмата бяха изключени вчера.

Въпреки фрапиращите нарушения от "Подкрепа" не са сигнализирали нито инспекцията по труда, нито НАП. "Инспекторите на ГИТ са много малко и не могат да смогнат", коментира президентът на синдиката Димитър Манолов. Той обаче се закани, че това било само началото и синдикатите ще продължат да следят другите търговски вериги и фирми. 

При обявена заплата между 800 и 1225 лв. в офертата за работа на супермаркета подставеният служител е сключил договор за 450 лв. бруто за декември и 500 лв. за януари и февруари. Минималната заплата от тази година е 420 лв. За човек, който подрежда рафтовете, фирмата иска добро владеене на чужд език и компютърна грамотност. Разликата до обещаната заплата е трябвало да се получи като бонуси, но това не се е случило. Работило се е по 12 часа на ден без почивка. 

"Служителите плащат всичко - брака на стоките, независимо че нямат никаква вина, кражбите на клиентите", разказа човекът под прикритие. Персоналът се държи в страх и се насърчава да доносничи срещу колегите си - чрез глоби, съобщения по информационното табло и над умивалниците в тоалетните. Разговорите между самите служители не се толерират с презумпцията, че може "да договарят съвместен план за ощетяване на компанията".

Странности

Наред с лошите условия, в супермаркета се раздават странни бонуси - по 300 лв., ако не боледуваш три месеца, както и ако доведеш приятел да работи и той се задържи 3 месеца. 200 лв. е бонусът, ако служител хване колега да краде и го уличи.