Законът за доказване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред мина без разногласия на първо четене в социалната комисия вчера. С него ще се отмени действащият досега Указ от 1961 г., по който можеше да се доказва само трудов стаж, макар че от 2000 г. всички осигурителни права в България са обвързани с осигурителен стаж.

В подготвения закон вече са разписани конкретно какви документи трябва да се приложат в съда, за да тръгне дело. Това се прави, защото някои хора представяха като доказателство купони за стол например. Другите детайли по процедурата обаче остават без промяна.

Свидетелите трябва да бъдат лица, за които има писмени доказателства, че са работили с лицето за времето, за което той претендира за стаж. Пак се изисква писмен документ от бившия работодател или друго юридическо лице, което държи разплащателните ведомости, че тези на лицето са загубени. Това може да се окаже проблем, тъй като в България няма регистър на правоприемниците на осигурителите и при смяната на много собственици през годините понякога те остават неоткриваеми.

Със закона няма да може да се установява осигурителен доход, тъй като не е сериозно това да става със свидетели, а ако има писмени документи за такъв, то те ще са доказателство за стажа и няма да има нужда за минаване през съда, обясниха от НОИ. Доказването на трудов и осигурителен стаж ще се използва само за определяне на правото на пенсиониране.

"На практика това ще ощети хората, защото те ще получат по-ниски пенсии", обяви депутатът от ДПС Хасан Адемов, но и той се съгласи, че няма как да се докаже реален доход без съответните платежни документи.

От закона за доказване на стаж в съда няма да могат да се възползват самоосигуряващите се, тъй като те носят сами отговорност за своите осигурителни вноски и би трябвало да пазят платежните си нареждания. Той няма да важи и за хората, които не са на трудови правоотношения, а работят по граждански договори.

"Характерът на работата по тези договори е такъв, че извършената дейност не може да се докаже чрез свидетели. Тези хора обикновено нямат работно място", обясни социалният министър Тотю Младенов.

Старт

Управляващите решиха да правят закон за доказване на осигурителен и трудов стаж в съда, след като звезди на българската естрада се оплакаха, че няма да получат пенсии, защото нямат документи за осигуряването им. Тогава стана ясно, че указът, по който това може да стане в съда, е изключително стар. "Законът обаче няма да помогне на певците, тъй като стана ясно, че те си имат стаж и документите им се пазят в съответните творчески съюзи", увери директорът на правната дирекция на социалното министерство Емил Мирославов.