Позицията на социалното министерство за вдигане на минималните доходи е още от началото на годината и не може да бъде определена като предизборен ход. Това заяви в студиото на "Тази сутрин” по бТВ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Решението минималната работна заплата да се вдигне с 30 лева до 270 лева и вдовишките пенсии да скочат с 20% ще бъде внесено в Министерски съвет още другата седмица, подчерта той.

В момента 112 хил. души получават минимална работна заплата у нас,

като 92 хиляди от тях са в частния сектор, а останалите – в обществения. Младенов изрази надежда, че това ще доведе и до повишаване на другите доходи, тъй като неминуемо ще се отрази и на колективното трудово договаряне..

"Замразяване на доходите няма да има,

ще има увеличаване на доходите на базата на производителността на труда. За първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на миналата ръстът на производителността е 4,9%. Икономиката дърпа в различни отрасли”, подчерта той.  Социалният министър заяви, че минималната работна заплата ще расте и догодина.

За вдовишките пенсии:

Вдовишките пенсии ще получат по-голям размер средно с 15-40 лева. Тотю Младенов заяви, че е необходима солидарност с тази част от обществото. Около 700 хил. българи, т.е. 1,3 от всички пенсионери, получават вдовишки добавки. Голяма част от тях хора имат минимални пенсии – около 450-500 хил. души получават по 250 лева, подчерта той.

Оценката за НОИ:

Министър Младенов заяви, че досегашната работа на НОИ е за оценка между 3 и 4. Той не се ангажира с имена за нов управител на институцията, като подчерта, че се работи по въпроса. По думите му обаче в НОИ трябва да бъдат направени много промени. Що се отнася до предишния управител Христина Митрева, Младенов подчерта, че тя е получила пълното доверие на кабинета. Министърът беше категоричен, че забавяне на социални помощи няма.

Безработицата у нас към 23 юни е 8,7%

В момента безработните са 322 хиляди души, като те са с 37 хиляди по-малко спрямо същия период м.г., каза Младенов. Той подчерта, че от началото на годината досега има над 2000 установени случая за работа без договор, като акциите продължават. Контролът между Главна инспекция по труда и НАП вече дава резултати, коментира социалният министър.

Ще продължи и практиката за спиране на помощите, когато се установи, че тези, които ги получават, не полагат по 4 часа месечно общественополезен труд или пък децата им не ходят на детска градина или училище и са без имунизации. Вече има около 1800 случаи на спрени помощи за първо такова нарушение и около 900 – за второ.

"Ще се дава публичност за такива случаи, защото тези деца генерират бедност. Ние това трябва да го спрем на входа”, закани се Младенов.