В България наистина се е тръгнало от много нисък праг на минималната заплата. Управляващите също искат тя да расте по-бързо, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"В момента има две посоки, в които се върви по отношение на проблема с ВМЗ - Сопот. При едната се полагат усилия за възстановяването на завода, а при другата частният бизнес от региона да наема на работа оръжейниците", каза още социалният министър.

Той съобщи, че ще има индивидуални консултации с работниците от завода. Ще се предостави и възможност на всички служители, които искат да се преквалифицират.

Младенов поясни, че заплатите на оръжейниците, ако те сменят работното си място, зависи изцяло от частниците. Министърът допълни, че ако се налага на такива хора да пътуват има различни алтернативи, за да не вадят пари от джоба си за това. Една от тях е оперативна програма към МТСП.

"Всичко вече зависи от самите хора", каза Тотю Младенов.

Министърът на труда и социалната политика отново съобщи, че през тази година държавата ще положи усилия да намали безработицата при младите хора. Младенов поясни, че това ще стане с оперативни програми. Чрез тях работа може да си намерят и хора, на които им остават няколко години до пенсия.

Относно майчинските, техният размер и периодът на получаването им, министър Младенов съобщи, че всичко е обвързано с осигуряването. Според него е редно да има дискусия по тези въпроси. Той припомни, че България е рекордьор по продължителност на майчинство.

"Най - правилно е майката да сключи договор с НОИ и да каже как иска да си получава майчинските", заяви министърът.

Тотю Младенов коментира и грешката с депутатските и министерските заплати, които бяха увеличени. Той съобщи, че тя вече е коригирана.