Три трудови борси за работа в чужбина организира Агенцията по заетостта по линия на европейската мрежа за заетост EURES, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

На 10 март в Бон, Германия, съвместно с представители на Централата за чуждестранно и специализирано посредничество - Бон, ще се състоят интервюта за подбор за работа в областта на хотелиерството и ресторантьорството. 

Още в края на декември 2010 г. Агенцията по заетостта публикува обяви за набиране на кандидати за работа като готвачи и сервитьори, както на постоянни работни места, така и за сезонна заетост до шест месеца. Крайният срок за подаване на документи в бюрата по труда изтича на 15 февруари 2011 г., припомнят от агенцията.

Кандидатите трябва да имат завършено професионално образование за готвач или сервитьор, или завършено професионално обучение. За сервитьорите не е необходим професионален опит, ако кандидатът има завършено професионално образование,
препоръчителният опит за готвачите е 1-2 години. Работната заплата е от 1275 евро до 1748 евро/месечно (за 40-часова работна седмица). 

Международната трудова борса "Европейски ден на труда" ще бъде на 12 март в София. Досега участие са потвърдили Германия, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Великобритания, Словения, Словакия, Чехия, Швейцария и други европейски страни, както и представители на частни посреднически фирми. 

Работните места са за сферите на туризма, здравеопазването, производството, инженерните технологии (машинни инженери, електроинженери, инженери за самолетната индустрия), за сезонна работа в селското стопанство, детегледачки и икономки за Швейцария. 

В края на март Агенцията по заетостта предстои да организира и борса за инженерни кадри за Германия и Дания във Варна, съвместно с Варненския технически университет. Интерес да наемат български инженери са заявили вече няколко чуждестранни работодатели, допълват от агенцията. 

При интерес подробна информация кандидатите могат да получат в бюрата по труда и на телефон 02 9265 321.