За пореден път представители на държавата, бизнеса и на синдикатите ще обсъдят евентуално увеличаване на пенсии и минималната заплата в рамките на Националния тристранен съвет.

След три месеца консултации на експертно ниво, правителството предложи от 1 септември да увеличи с 30 лева минималната заплата и със 7 на сто вдовишките добавки, получавани от 700 хиляди самотни пенсионери. Вижданията на социалните партньори за компенсациите остават различни.

Спорен засега остава въпросът за датата, от която ще нарасне с 30 лева минималната заплата. Предложението на държавата е 1 септември, синдикатите искат 1 юли, а бизнесът - отлагане за началото на следващата година. Няма яснота и дали увеличението на тази заплата ще повиши обезщетенията за гледане на малко дете и добавките за отглеждане на дете с увреждания.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова беше категорична в интервю за "Хоризонт" преди два дни, че увеличението ще е факт от първи септември.

"Предложението е от 1 септември и за двете увеличения. Да, изискват се определени законодателни промени, които ще се направят дотогава. И мисля, че 1 септември е съвсем реална дата. Предполагам, че ще успеем. Каквото е необходимо, ще се направи. Ако трябва да се прави извънредно заседание по време на лятната ваканция, и това ще се направи", каза Менда Стоянова.

За пенсионерите предложението на държавата е пари да получат от 1 септември само самотните възрастни - около 700 хиляди души. В момента добавката за починал съпруг е 20 процента от пенсията на починалия и ще стане 27 на сто от септември. Така минималният размер на бонуса ще се увеличи с 9 лева, а максималният - с 46 лева. И тук КНСБ и "Подкрепа" не са съгласни и настояват компенсации да получат всички, а не само тези с починал съпруг.

"Само ако не се нарушава финансовият дефицит, можем да мислим за увеличаване на минималната пенсия", заяви по повод евентуално увеличение на пенсиите министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Вероятно днес държавата ще консултира и предложението как да се опростят лихвите на 5 хиляди майки, получили неправомерно обезщетения за гледане на малко дете.

Дори при запазване на различията в позициите правителството ще може след днешните консултации да направи, каквото реши. По закон Националният тристранен съвет има само консултативни функции.