Трудовата книжка ще бъде заменена от електронен регистър – това предвижда проект за промени в Кодекса на труда, внесен от Божидар Божанов от парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България" и група депутати, информира БНР.

Проектът беше приет на първо четене от парламентарната социална комисия.

В мотивите на вносителите се посочва, че трудовата книжка и съответно служебната книжка за държавните служители, са анахронизъм. Затова се предлага създаването на електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите, в който ще се вписват всички данни от книжката. Божидар Божанов коментира:

Отпада връчването на УП с електронната трудова книжка

"Смятам, че това улеснява работодателите и подобрява достъпа на работниците до тези данни, спестява главоболия в случаи, в които са загубени трудови книжки и също така отивайки напред, можем да разчитаме на една стабилна система, която позволява и анализ и по-адекватни социални политики във връзка с анализа именно на тези данни".

Законопроектът беше разискван и в предишното Народно събрание.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg