На фона на високата безработица през миналата година и влошаването на ситуацията с уязвимите групи кабинетът отчете сериозно преизпълнение на целите за ромите на пазара на труда. 

Трудовите посредници са достигнали до над 28 хил. цигани, което е завидно преизпълнение на плана - 160%. Странно защо е поставена толкова ниска цел, тъй като през 2013 г. са обхванати 24 600 роми. Над 13 хил. роми, регистрирани в бюрата по труда, са започнали работа за м.г. И тук планът е преизпълнен с около 2000 безработни. 

Най-много са започналите работа по програми и проекти за заетост и обучение, субсидирани от националния и европейския бюджет - близо 7000. На първичния пазар на труда са устроени над 6000 безработни роми. Това сочи докладът за изпълнение на ромската стратегия за 2014 г., който кабинетът прие вчера.

Сериозното преизпълнение на политиката по заетост на ромите се дължи най-вече на значително по-големия брой включени в мерки за повишаване на пригодността им за заетост и квалификация през 2014 г. Включени са близо 15 хил., а планът е бил за 6100. Едва 14 безработни са включени в дейности за мотивиране и обучение, тоест десет пъти под плана. Само 13 роми са минали мотивационни курсове, а един човек е участвал в обучение за стартиране и управление на собствен бизнес. 

"Неизпълнението на този показател в плана се дължи най-вече на ниската мотивация, инициативност и финансови възможности на безработните лица, на организационни и други причини", пише в отчета. През 2014 г. 2420 безработни младежи от ромски произход на възраст до 24 г. са включени в различни дейности за обучение, стажуване и чиракуване и др. 

Благодарение на трудовите медиатори към края на годината в бюрата по труда са се регистрирали близо 11 хил. неактивни и обезкуражени роми. От тях 2167 са устроени на работа, а 333 са включени в различни обучения. 

Въпреки последните данни за растящия брой на отпадащите рано от училище деца у нас през миналата година стратегията отчита успех и тук - над 21 хил. ученици са се завърнали в класната стая. В документа не се посочва какъв е делът на циганчетата от реинтегрираните в училище. Интегрираните в смесени училища ромски деца са едва 387. 

Докато в доклада за интегриране на ромите се твърди, че има успехи в привличането в училище на отпаднали ученици, в националната програма за реформи, пратена преди дни в Брюксел, се изтъква, че по този показател ситуацията в България се влошава. 

По данни на Евростат през 2014 г. делът на лицата на възраст 18-24 г., преждевременно напуснали образователната система, е 12.9%. Наблюдава се нарастване спрямо нивата от 2012 и 2013 г., когато делът им възлиза на 12.5%. 

България се отклонява в негативна посока и спрямо средната стойност на показателя за 28-те държави членки на ЕС, която за 2014 г. е 11.1%, се изтъква в документа.