Увеличава се наемането на работна ръка с еднодневните трудови договори, съобщиха за "Хоризонт" от Главната инспекция по труда. От началото на година до момента са закупени 120 000, при 108 000 за същия период на миналата година.

Инспекцията очаква до края на годината броят на еднодневните договори да надхвърли миналогодишните 200 000. Тази година масово са наемани хора при розобера, за обработка на лозови масиви и в момента при брането на черешите.

Засега в Старозагорска и Пазарджишка области това се случва най-масово. Над 5000 проверки са направени от Инспекцията в земеделието през миналата година. 

Отчита се спад на нарушенията, обяви експертът Дина Христова: "При този увеличен обем проверки, намаляват случаите на лица без трудови договори. Миналата година бяха под 200 такива случая, което означава, че наистина тези договори са позволили някакво изсветляване на един от най-сивите сектори".

Инспекцията задължително сигнализира Регионалните инспекторати по образование, ако засече деца на полето. През май в Пазарджишко е установено, че в учебно време 5 непълнолетни придружават родителите си, докато те работя.

От гледна точка на Кодекса на труда това не е нарушение, но е задействан механизмът за проверка дали децата посещават редовно училище: "Разчитаме на директорите на училищата този проблем с работата на децата, особено на полето. Той е специфичен за малките населени места, където, знаете, че нямаме, така да се каже, информация от първа ръка".