С около 10 процента ще бъдат увеличени всички пенсии от април догодина, каза социалният министър Тотю Младенов при откриването в Борисовата градина в столицата на фестивала „Спорт, здраве и активно дълголетие".

Младенов допълни, че все още се правят разчетите за точния размер на увеличението.

От 1 януари догодина ще има повече пари за работещите в социалните институции, каза още министър Младенов. Всички социални домове в България, които са с делегирани от държавата дейност, ще получат 10 процента повече за издръжка, включително и за заплати, допълни той. Това са 16,5 милиона лева повече годишно, уточни министър Младенов.

134 трапезарии отварят врати от 1 октомври за около 11 000 потребители от цялата страна. Те ще работят до април следващата година.

Министър Младенов коментира и развитието на програмите за младежка безработица. От началото на годината досега 7000 млади хора са започнали работа по тези схеми. Очаква се до края на годината още 10 000 младежи да се включат в тях

Проверките в спортните федерации не са спирали. Това каза спортният министър Свилен Нейков, който също присъства на събитието. Финансовото министерството също прави проверки, допълни той. Излезли са резултатите от волейбола и картинга, допълни Нейков.