Служителите на МВР ще вземат по 480 лв. бонус за Коледа, научи "Сега". Заповедта за раздаването им вече е била подписана от вътрешния министър Валентин Радев. Според източници на "Сега" парите за бонуси са от икономии в бюджета.

Става дума за около 20 млн. лв. Допълнителни пари ще вземат около 40 хил. души. Те ще бъдат изплатени заедно със заплатите за декември. От МВР обясниха, че за последно такива бонуси са вземани през 2007 г. 

Не всички служители на МВР ще получат допълнителни пари. От списъка са изключени политическият кабинет, т.е. заместник-министрите, парламентарният секретар и началникът на политическия кабинет на министъра. Освен за тях бонуси няма да има и за наказаните дисциплинарно, отстранените от длъжност, стажантите и тези на непълно работно време. 

Бонусите едва ли ще тушират напрежението сред полицаите, които месеци наред настояват за увеличение на заплатите с 15% със задна дата от 1 юли. Досега синдикатите в МВР организираха няколко протеста с искане за по-високи заплати.

Един от тях бе на професионалния празник на полицията на 5 юли, когато протестът и официалното честване бяха на два съседни площада. На исканията за по-високи заплати от МВР отговориха, че са предвидени 55 млн. лв. повече в бюджета през 2018 г. Според синдикатите те няма да са достатъчни.