Осъвременяването на пенсиите едва ли ще покрие разходите на хората. Това заяви депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов пред БНТ за преизчисляването на пенсиите. Той обясни, че от БСП държат на тази политика от години напред и винаги са предлагали преизчисляване на пенсиите.

В споразумението, което подписаха коалиционните партии, преизчисляването на пенсиите ще се случи след анализ, каза Адемов и добави, че когато става въпрос за преизчисляване се има предвид осигурителен доход за определен период.

Когато се говори за актуализация или осъвременяване на пенсиите е това, което се случва всяка година от 1 юли по така нареченото швейцарско правило - 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията. От месец януари се очаква с новия бюджет да се вземат новите решение, но приемането на новия бюджет се отлага. Приходите вървят добре и няма проблем с изплащането на пенсиите, увери Хасан Адемов.

Той допълни, че в Закона за бюджета на ДОО от 25 декември минималната пенсия ще бъде 370 лева. Тези 370 лева ще получават над 1 млн. пенсионери. Минималната пенсия за стаж и възраст е политическо решение.

Как ще се преизчислят пенсиите от Коледа

Важният въпрос е дали ще има хора, които да получават по-нисък размер на пенсиите, отколкото през настоящата година, подчерта Хасан Адемов. Линията на бедност за следващата година ще бъде в размер на 413 лева.

istock
istock

Той каза още, че различните инструменти за пенсионната система има различна цена. Управляващите да кажат кой подход за пенсиите се избрали, но какъв анализ ще правят не знам, при положение, че вече има такива анализи, каза Адемов. Той настоя да има баланс между парите, които влизат в осигурителната система и парите, които влизат от данъци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg