Пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1% от 1 юли по швейцарското правило, ако бъде постигнат консенсус с партньорите. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков във връзка с преизчисляването на пенсиите и за причините някои от пенсионерите да бъдат ощетени, както и какъв е механизмът за компенсиране.

"Няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската след преизчисляване на пенсиите. Аз твърдя, че проблемът с пенсиите е вследствие на решения на предходното 46-о Народно събрание. Бяха създадени свръх очаквания за преизпълнение на държавния бюджет, без да се отчитат възможностите на този бюджет", каза Гьоков.
 
По думите му "създаденото напрежение не е само от това, че са получили с няколко лева по-ниско плащане, а и затова, че при преизчисляване на пенсиите, подходът е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към осигурителната система".
 
Той подчерта, че няма да има по-ниска пенсия за месец януари 2022 г. спрямо пенсията от месец декември 2021 г.", посочи социалният министър.
 
"Аз винаги съм се чудел защо управляващите, които въведоха COVID добавката за пенсионерите, го направиха чрез пенсионната система. НОИ има сериозни традиции при изплащането на различни добавки и затова е логичен въпроса защо тези изплащания не са в социалната система", допълни Гьоков.
 
Според него твърдението, че всички доходи от пенсии ще се повишават с еднакъв процент, е формирано от нагласи, включително и от тези на политиците.

istock
istock

"Ще бъде допълнена индивидуално на всеки пенсията до размера на декемврийската пенсия с с нова добавка. Всички пенсионери трябва да са наясно, че пенсията им плюс добавките през месеците от януари до юни 2022 г. ще бъдат равни на декемврийската пенсия през 2021 г. COVID добавката е до юни месец. Механизмът ще бъде такъв, че да не бъде ощетен никой", категоричен е министърът.

Добавките и пенсиите да са на отделни ведомости предлага социалният министър

От парламентарната трибуна Гьоков заяви, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.
 
Той обясни, че във връзка с новата по-висока тежест на осигурителния стаж, са били преизчислени всички пенсии за трудова дейност. "Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процента беше увеличен от 1.2 на 1.35", допълни министърът.
 

istock
istock

"Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева, увеличение с 14.3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери", изброи още той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg