Парламентът даде право на мъжете, служещи в армията да ползват двугодишен отпуск, за да отглеждат децата си. Това стана ясно днес след като депутатите приеха окончателно промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

До момента закона позволяваше излизане по майчинство само на жените военнослужещи, а на мъжете се полагаха 7 дни платен отпуск при раждане или осиновяване на дете в семейството. След приетите промени, мъжете могат да излизат за две години в платен отпуск, който се брои за трудов стаж.

Депутатите промениха и пределната възраст за военна служба на войници от 45 на 50 години. Парламентът реши и военнослужещи, напуснали въоръжените сили заради структурни промени, ще могат да постъпят отново на служба при определени условия.

Въвеждат се и структурни промени, които позволяват щатът на Министерството на отбраната да бъде съкратен с 84 души.

Инспекторатът към министерството вече има правото да извършва проверка на бойната подготовка, войсковия ред и дисциплината във всички структури на въоръжените сили.

Предложението на ГЕРБ инспекторатът да може да проверява само структурите, подчинени пряко на министъра на отбраната, бе отхвърлено от депутатите.