Почти 10% от пенсионерите у нас, които са около 2.2 млн. от населението, продължават да работят и след като се пенсионират, като основната причина е да си докарат допълнителни доходи. 

Това сочи нов доклад на Евростат, който обаче е правен по данни за 2012 г. От работещите пенсионери у нас малко над 45% продължават допълнително да се трудят, за да увеличат доходите на домакинството. 

Малко над 15% го правят, за да увеличат личния си доход. Около 15 на сто се надяват на по-голяма пенсия и едва под 10 на сто правят това заради удовлетворението от работата. Изследването обхваща хора във възрастовата група 50-69 години във всички страни членки.

В други европейски страни има дори повече работещи пенсионери като дял, но мотивите там са основно за удоволствие. Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят заради удоволствието от работата е отчетен в Норвегия и Дания - над 80 на сто от работещите възрастни. 70% е делът им в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция. 

На другия полюс наред с нас са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80% от възрастните работят заради финансови затруднения. В Словакия, Литва и Латвия близо 70 на сто от пенсионерите също се трудят допълнително заради липса на пари.

Според доклада пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, обикновено се трудят много повече часове от онези, които работят заради удовлетворението от работата. В Дания и Люксембург възрастните работят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа. 

Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. На трето място са пенсионерите у нас, които работят по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа. 

Интересно е, че въпреки непрекъснатите критики за ранното пенсиониране за България е посочено, че 5.2% от пенсионерите са използвали такава схема, докато в Италия например делът им е почти 74 на сто.