Бизнесът разкрива плановете си за следващите 12 месеца. Накъде ще тръгнат доходите ни, кои ще са най-търсените професии и готови ли са работодателите да предложат европейски заплати, за да привлекат липсващите кадри?

Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата заяви пред NOVA, че в 50% от фирмите ще има повишение на заплатите, но ще има и фирми, които няма да могат да си го позволят – в една четвърт от случаите. Окуражителното е, че не е голям процентът на тези, които смятат да намаляват заплатите -  само 1 % от фирмите.

„Това е резултат от общите тенденции в държавата – знаете беше обявено 10 % увеличение на доходите в публичния сектор. Бизнесът няма как да изостава, затова 10 % ръст ще има при две трети от фирмите, 20 %, по-високо – в една трета от секторите, което е свързано с известно напрежение във фирмите, над 20 % ръст – при много малко компании”, обясни той.

До 500 лева ще бъде средният размер на коледния бонус тази година. 63% от фирмите са предвидили бонус, една трета не могат да си позволят.

По думите на Симеонов продължават да се търсят професиите в ИТ сектора, при инженерните кадри, при най-нискоквалифицирания сегмент – шивачи, хранително-вкусова промишленост, асемблиране на части за автомобилната промишленост.

Всяка седмица хиляди облекла, произведени в тази русенска фабрика, се изнасят към Париж и другите големи модни столици. Пазар има. Работа също, но не и кой да я върши, разказва собственикът Миглена Христова. Сега във фабриката й работят над 60 служители.

„През 2019 г. планираме да наемем 40 човека още, но дали ще успеем – силно се съмнявам. Шивачки, гладачки, технолози, моделиери, склададжии дори няма. Чистачка дори търсихме 9 месеца”, обясни тя.

Заплатите тук започват средно от 700 лв. за шивачите и кроячите, достигат до 1200 – при технолозите и моделиерите и ги минават – при ръководителите на производства.

Според експертите по подбор на кадри обаче проблемът е по-скоро при липсата на подготвени служители.

„Ръстът на заплатите е изключително висок. Продължава да става въпрос наистина за липса на квалифицирани кадри и липса на интерес  у много хора към дадени сектори”, каза Мария Стоева , мениджър в компания за подбор на персонал.

Опитите да обучават млади хора също ударили на камък, тъй като за няколко месеца се явили едва трима кандидати.

„Нискоквалифицираните работници – една много голяма част от тях са в чужбина , а хората-висшисти не искат да работят такива позиции”, обясни Стоева.

Тук дори са готови да инвестират в нови машини, за да запълнят глада за кадри. В битката за всеки работник в русенско влизат 300 фабрики за производство на облекла и кожа. А начините да ги привличат – започват от безплатен транспорт.

И от Русе в София. В тази печатница сами са намерили начин да се справят с недостига на кадри.

„Политиката ни е да създаваме собствени кадри  т.е. ние обучаваме хора за определени позиции. Служителите и ръководителите на отделите са кадри, които сме обучавали ние”, споделя Младен Маринов, собственик на печатница.

През последните три години служителите в печатницата са се увеличили три пъти. Сега са над 60. А амбициите са – през следващата година да бъдат наети и нови. И все пак срещат трудности при намиране на точните кадри.

„Хората си поставят по-висока цена на труда, отколкото реално бизнесът може да плаща. Има доста нереални очаквания за възнаграждения спрямо възможностите”, каза Маринов.

За да решат проблема с недостига на кадри някои компании са готови да инвестират и във връщането на работна ръка от чужбина отново в България. Такива са компаниите в ИТ сектора. Ръстът през последните 5 години там е над 100 %, а до края на годината работещите в софтуерните фирми ще достигнат 30 хиляди. Почти половината от компаниите в сектора планират да увеличат служителите си с поне с 25 %.

От бранша минават на план Б и питат българите зад граница дали биха се върнали отново. На анкетата им отговарят над 4300 млади хора,  които живеят и работят в над 70 държави.

Основен остава въпросът готов ли е бизнесът да предложи на тези българи и подходящата заплата, за да работят отново у нас.

Във всички големи икономически райони в страната се очаква да се наемат нови кадри, макар и по-малко от предишни години.

„Най-сериозен оптимизъм виждаме в секторите „Финанси”, „Застраховане” и „Недвижими имоти”, както и при бизнес услугите. Средноголемите предприятия смятат да назначат най-много хора – между 50 и 250 души персонал.Най-бавно нещата се развиват в публичен и социален сектор и в минно дело – 2 % ръст”, обясни Мария Стоева.

Най-много служители бизнесът ще наеме в Пловдив, следвани от София и Варна.