Тенденцията все повече български учители да се хващат на втора работа, за да свържат двата края, се задълбочава. Вместо да се отдадат на заслужен отдих през лятото, почти всички наши преподаватели работят. 

Всеки втори учител и всяка трета учителка имат и второ работно място през учебната година, като има случаи на хора дори с две допълнителни работи. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

От синдиката решили да проверят дали почиват, или работят родните учители по време на лятната си ваканция. "За съжаление се оказа, че много малка част от педагозите въпреки високата им средна възраст имат време за почивка. Само 8% от учителите успяват да почиват, без да работят", констатират оттам.

От профсъюза отчитат, че бумът на несвойствените работи за педагогическите специалисти е през лятото. Въпреки това огромна част от тях работели и през учебната година, когато имат поне по 50 часа седмично в клас. Около 50% от учителите мъже работят като пазачи, шофьори, хотелиери, сервитьори, селскостопански работници, на временна работа в чужбина и др., констатират от синдиката. 

Някои от тях дори са признали, че се издържат и с две допълнителни работи. Затова и преподавателите от силния пол са под 8%, смятат оттам. На подобна втора работа работят и около 30% от дамите в учителската професия въпреки високата си средна възраст от 59 години. Само малка част от учителите успявали да се занимават с педагогически дейности като възпитание на деца и частни уроци по някои учебни предмети. 

Преди година подобно проучване направи и Синдикатът на българските учители към КНСБ. Изследването тогава показа малко "по-розова" картина - че 24%, или всеки четвърти преподавател, работят на втора работа, като само 3% от тях почиват през лятото, без да се трудят.

От синдикат "Образование" констатират, че българският учител е "много уморен, пределно изтощен и прогресивно остаряващ". 

"Пределно ясно е, че работейки упорито през времето за почивка, през отпуска и през годината, без да успеят да си дадат време за квалификации и релакс, учителите трудно ще отговорят на огромните очаквания на българското общество за образователни реформи или на българските политици за нови стратегии или закони", категорични са от синдиката. Оттам са установили, че у нас има добре подготвени специалисти, и то по всички търсени предмети. 

Повечето от младите дипломирани педагози обаче нямали мотив да влязат в училище тъкмо заради ниското заплащане и трудните и стресови условия. Затова от КТ "Подкрепа" настояват за увеличение с 20 на сто на заплатите на учители, директори и началници на инспекторати от 1 септември 2015 г.

Преди дни шефът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че финансовият министър Владислав Горанов е одобрил отпускането на 20 млн. лв. за увеличаване на учителските заплати за последното тримесечие на тази година. Ако средствата се разпределят поравно и се насочат изцяло към педагогическия състав, възнагражденията на преподавателите може да скочат между 7-8%. 

За да се обезпечи увеличението за 2016 г., в бюджета за догодина трябва да се заложат още 99.3 млн. лв., са изчислили от синдиката. Преди време от съюза на работодателите в системата на народната просвета също настояха за увеличение на заплатите, но значително - поне с 20% сега, което да се вдига с по още 20% всяка година до 2020 г.