Над 2000 са работните места у нас в момента, за които не могат да се намерят веднага служители, защото трябва да преминат или през дългосрочно обучение, или работодателят да промени изискванията си за уменията им, отчитат от компанията за осигуряване на персонал "Менпауър".

При около 15 000 незаети работни места според националната статистика излиза, че за всяка десета позиция не може да се осигури качествен персонал.

Ситуацията на българския пазар на труда е особено тежка, тъй като наред с увеличението на безработицата и прекалено многото позиции, за които няма работна ръка, страната ни е и най-бързо застаряващата нация в света.

"След 20-30 години работещите ще са абсолютно недостатъчни, за да издържат с осигуровките си останалата част от населението", коментира Надя Василева, управляващ директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия.

Според "Менпауър" е наложително компаниите да имат стратегии за развитие на човешките ресурси в дългосрочен аспект, за да може да се прецени в зависимост от нужните кадри дали да се отдели време за допълнително обучение преди назначаването, или да се назначат хора с подходящи умения и след това да се обучават. С тези нужди трябва да се съобразят и плановете на вузовете.