Възнагражденията на общопрактикуващите лекари да бъдат обвързани с броя на преминалите през тях пациенти, на които са помогнали лично да решат здравните си проблеми. Това предлага депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Според него при въвеждането на такова изискване в нормативната уредба ще бъде решен проблемът с недостига на направления, които често се изчерпват още в средата на месеца.

В момента джипитата получават пари за всеки записал се при тях пациент и прибират потребителска такса от 2,70 лв., стига да си прекрачил прага на кабинета им.

Според депутати, подкрепящи идеята на Иванов, спестявайки си усилия, медиците масово препращат хората към специалисти и така направленията свършват бързо.

Те не са гара разпределителна,

подчерта Иванов, който преди време лансира идеята за отпадане на лимита за направленията. Когато отиде при лекаря човек, който например има болки в гърлото, вместо той да го прегледа и да му изпише лекарство, казва му дай си книжката, на ти направлението и ми се разкарай от главата, красноречиво описаха проблема пък негови колеги. По думите им, ако моделът не се промени, лекарите ще продължават масово да отбиват номера и така

дори да им се дават по 1000 направления на месец

пак на 20-о число ще са изчерпани. Вследствие хората ще трябва да вадят от джоба си, ако са принудени да се обърнат към специалист, напомниха депутати. Основният проблем е, че прибират 2,70 лв., а в замяна  те прехвърлят на специалистите. Заложете се в едно ДКЦ и питайте излизащите от кабинетите хора прегледал ли ги личният им лекарят и ще видите, че почти без изключение отговорът ще бъде отрицателен, възмутиха се още законотворците.

Те са категорични, че с промяната, вместо да се премахва ограничението за броя направления, който се определя според потока на пациенти при лекаря, те на практика ще бъдат икономисвани. Не е ясно обаче, ако се стигне до въвеждането на изискването джипитата да заработват спрямо реално свършената от тях работа, дали пациентите, които биват прехвърляни директно към специалисти, ще им плащат потребителска такса.