От 1 юли бяха осъвременени по т.нар. швейцарско правило размерите на всички пенсии, свързани с трудова дейност, независимо от това какъв е техният минимален, максимален или действителен размер.


Осъвременяването се извършва върху действителния размер на пенсията, а не върху получавания минимален или максимален размер, който се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Изплащат по-късно пенсиите за август

Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Мая Манолова за преизчислението на пенсиите.

От 1 юли 2021 г. със същия процент - 5 на сто, беше повишен и размерът на социалната пенсия за старост, което доведе до повишаване и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, определящи се с процент от нея. Това са социалните пенсии за инвалидност, пенсиите за военна инвалидност, пенсиите за гражданска инвалидност и персоналните пенсии, каза министър Донев.

iStock
iStock

Той отбеляза, че осигурителният доход нараства всяка година, но това е в резултат на внесените осигурителни вноски на лицата, които упражняват трудова дейност. Това е една от причините, поради които правителството не е предложило този подход за преизчисляване на пенсиите.

Окончателно: Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври

"Важно е да се отбележи, че при евентуално преизчисляване на пенсиите само с осигурителния доход за 2018 г. увеличение не биха получили 915 000 пенсии - или 44 на сто от общия брой. А при преизчисляване с осигурителния доход за 2019 г. увеличение няма да получат 778 800 пенсии - или 37.2 процента от общия брой", обясни министър Гълъб Донев.

По думите му, правителството е мотивирано да предложи преизчисляване на пенсиите чрез повишаване на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула, което има положителен ефект за новоотпуснатите пенсии, но и за вече отпуснатите пенсии, а не чрез промяна на средномесечния осигурителен доход за страната.

Как ще се отрази преизчисляването на пенсиите в бюджета

"915 000 са пенсионерите, които не биха получили увеличение, ако се възприеме преизчисление с осигурителния доход за 2018 г. 583 500 от тях ще продължат да получават минимална пенсия от 300 лева и след преизчислението с осигурителния доход за 2018 г., което ще запази съществуващото неравенство, даже ще го задълбочи. Допълнително ще бъдат усилени дисбалансите между минималните пенсии, които няма да получат увеличение, и останалите пенсии, които ще се повишат", коментира социалният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg